Tuesday, April 21, 2009

Coretan Cerita Ceriti

Saya demam

Td bgn check temperature 38.5. Sore throat yang sgt sore. At last setelah berminggu menjaga org2 demam, saya dijangkiti jua. Tapi mlm td ada headache yg sgt tak tahan, pagi ni dh kurang, thank god.

Awisy ada ni, with me. Tak hantar babysitter sbb nnt saya seram tinggal rumah sorg-sorg. Yups its me, the sissy one.. Huhu

Awisy bangun pukul 1030 td.. Lepas minum susu, dia terus recharge. Tadi dia dh buat berberapa appointment dlm kalendar hp saya dlm bahasa german. Bila saya ambil balik hp, dia tarik2 rambut saya dan lututkan muka saya, baruje skejap tadi. Now, dia tgh cakap sorg2 sambil sandar belakang saya. Siap gelak-gelak lagi.

Mesti dh turun nie temperature saya. Sbb awisy dh bangun, otak tak lagi fokus pada pain, tapi dah divert pada his antics! Dia sangat comel dan cheeky, sangat aktif dan lasak, apapun dialah nyawa saya. Mama sayang banget pada kamu baby! Really, sayang is an understatement.

Dh lama saya tak menulis as in really writing dalam blog ini. Masa mencemburui saya. Di ofis walaupun hakikatnya saya semakin malas, kerja saya makin bertambah. Walaupun fizikal hari-hari ke pejabat, mental sudah merangka-rangka tentang cuti belajar tak lama lagi. Projek apa? Betulke nak buat robotics vision? Vision and imaging are not really my passion. Passion is an overstatement. Interest lebih tepat. Saya lebih suka programming. DSP? Tapi saya kurang yakin. Terlalu banyak mathematics yang susah2. Dulu saya amat takut dengan fourier. Tapi yang saya pasti, analog bukan bidang saya. Berapa ribu kali saya belajar tentang bjt, fet, op-amp, amplifier dan yang seangkatan dengannya, bila jumpa aplikasi nya saya tetap pening.

Semalam seharian saya memikirkan tentang single supply op-amp for single ended adc yang Saira dan Purp gunakan untuk MCA. Kalau kamu berdua sedang baca, aku mau tanya, ada tak module yang gunanya untuk test adc tu? Dalam kata lain, pernah tak korg verify circuit adc yang korg desing tu betul-betul working? Maybe cuma guna dc level as input, bukan nuclear pulse. Terlalu banyak noise sampai aku tak tahu yang mana noise yang mana bukan. Ataupun semua-semua tu noise? Huhuhuhu

Awisy muntah. Saya dah tanggalkan baju dia. Sekarang dia sedang wandering dalam bilik berair-cond dengan cuma memakai diapers.

Nampaknya saya perlu sign off sekarang.

6 comments:

Saira said...

dear mimi,

aku macam sudah hampir 100% hilang ingatan pasal design adc tu.. hehehe. yes, we did test it using led for adc tu.. utk 25Mhz signal.. tapi utk verify yg result yg kuar tu is 100% correct aku tak sure aaa.. anyway single supply op-amp is really bad for high frequency esp like a nuke pulse.. aku rasa kena re-design la bende alah itu.. aku pun sampai sekarang sebenarnya masih lemah dalam bab analog ni.. hopefully purp can verify more since I think she is better than me at analog circuit..

really aku lupa la..

Zuhaini said...

oh, i tatau apa yg hang cerita ni... sori.. (org IT paham la kot.. meh aku tanya zul.. hihi)

siannya, makan ubt demam ya! kalau saya demam, aduhai, x larat rasanya.. dengan nak jaga alia lagi.. dgn kita lg.. adoi!

purp said...

the simplest way to verify the adc is using logic analyzer which as far as i know we dont hv one. yeap, we can use dc level e.g. at 0V, half of the max Vin & max Vin as input & check each line where the output should be all 0s, 1 only at MSB & all 1s respectively. klu ko rasa nak design balik, forget about buffering 1st, dont use op-amp whatsoever, just use the chip. then baru upgrade the cct.

hahaa, gelak guling2 kejap bila saira kata i'm better at analog. :-D

btw, yeah somehow in programming no matter how tough it is, u can adapt, learn & make it rite as the result is always either 0 or 1. but in analog... ahhh really stressing. apa2 pun, i believe u can do it mimi!

Saira said...

I believe u can do it too mimi.. Ok.. ingatan aku kembali sebanyak 5%, kitorang test adc tu guna function generator and it did work cuma the verification about is it work at the correct digital value correspondence to it's analog value aku tak sure... it does show a pattern that it work.. as far as i remember aaa..

good luck mimi!

Mimi said...

Fisrt of all thanks for responding to my post.. hehe.. and Zu, kitorg bukan IT and EE i.e. electronics engineer yg tersesat di sebuah tempat..

To Saira n Purp, I think I'm gonna make aother post about this.. bole discuss balik.. tapi aku rasa mmg kene design balik kot? maybe pakai cct adc lain? I'll let u guys know.. bukan apa, aku dh nak cuti gak nih, tgk2 korg kene sambung sendiri nnt kuikuikui..

Thanks for ur wishes! Hugs~

Mimi said...

opss silap **kitorg bukan IT BUT EE.. heheh