Sunday, June 21, 2009

this unsettling feeling in my heart is killing me!

adoi rasa tertekan, i need to let it out.. Kalau tak mungkin saya tak tido sampai pagi, huhu..

i received a good news last week, alhamdulillah.. Permohonan naik pangkat frm 41 to 44 diluluskan. Tapi (kalau xde tapi sure dh boleh tido kan?).. Tapi my study leave will start in 2 weeks! Now, among the syarat2 ialah memangku at least 6 mth before kenaikan pangkat disahkan.. Tapi saya cuma sempat memangku sebulan, sobs sobs.. frm what i understand i'll continue memangku after i'm back frm study leave.. rugi! Sgt2 rugi.. Big boss said y not tangguh study leave for 1 sem? The thing is j-pa already approved my study leave and scholardhip effective 5th of july.

Rugi on 2 points:
1. Salary - beza basic is almost 1k, tak sampai, tapi dekat dah.. walaupun elaun memangku for sure xdpt masa cuti belajar, let say tgh2 cuti nanti disahkan which is most probably sbb xkan amik masa 2thn nak sah, saya akan dapat salary 44 + scholar, instead of salary 41 + scholar.. Rugi seribu sebulan okeh!

2. Seniority - masa cuti belajar, tangga gaji tetap naik. Tapi instead of 44 aku naik kat 41. by the time aku habis, sure everyone in my batch dh naik.. Tinggal aku sorg terhegeh2 memangku.. Arghhh!

Aku dh sampai tahap baca pekeliling n buka buku perintah am nih.. One of the pekeliling abt cuti state: cuti bergaji penuh (in my case cuti belajar bergaji penuh) adalah valid as tempoh percubaan.. But my offer letter state otherwise. Sobs sobs.. nampaknya saya perlu memperjuangkan kes saya, berjaya atau gagal itu lain cerita. Yang penting mesti cuba..

Ada ke reader yg experienced in this case? Any advice?


Godd luck to me

5 comments:

PurPle said...

aah yg penting ko mesti cuba. tp kan, klu mmg tak bleh, apa kata ko berjuang utk tangguh 1 sem plak. tp tu lah tinggal 2 minggu jer lg. klu tak bleh jugak, kene redha. InsyaAllah, maybe rezeki ko bukan kt situ, tp kt tpt lain.

naza said...

babe, aku rase better postpone study one sem..naik pangkat is more important..dh la beza basic..nnt kalau dh start cuti belajar byk admin stuffs yg diorang malas nk layan..rugi woo..service lg penting sbb nk kire brp lama..dh alang2 dpt promoted 44 better grab it..susah nk dpt!! that's my opinion la..JPA blh discuss, as long as ko dh secure scholar..cam aku dulu postpone one year scholar okay je!! Good Luck babe!!

atty's said...

buat yang terbaik mimi..

Mimi said...

Thanks for the moral support and suggestion girls! Alhamdulillah problem is solved!

CATZ said...

complicatednya nak paham..hehhe..aku baca 2 kali pun tak paham..keh keh keh...