Tuesday, February 23, 2010

That Lunch Date where Soo Many Things Went Wrong :P

But of course bukan kami yang salah, tapi restoran itu!

Started when my colleague Kak K (hehe) called and invite me for lunch together with purp and catz an avid traveller/blogger (sape tak kenal catz angkat kaki!) hehe. I yg kat umah dat time agreed, bwk skali diddah n awisy.

Target destination: new restaurant, oriental cuisine kata tagline nyer.



Mula-mula melangkah masuk, i pun request baby seat.

"Oh maaf Puan... Kami xde baby seat lagi!"

Adoi, tak tenang la nak makan, Awisy sure akan naik turun kerusi meja camni! Sudah 1 minus point di situ, tapi di maafkan sebab restoran baru kan, maybe belum beli lagi kot.. huhu.




*atas nasihat papa.. nama kedai telah di blurkan...

Dengan excitednyer, kami pun order. Walaupun bila scan menu, tak nampak sangat food yg berconceptkan oriental. Hmmm...

So we ordered:

Kak K & Purp - their so-called nasi goreng spesel
Catz - nasi daging black pepper
Me - Nasi putih + Lemon chicken
Diddah - Nasi ayam Hainan

I'm soo sorry to say (actually feel bad while writing this):

Takde SATU pun yang sedap!

- There's nothing special about their nasi goreng spesyel
- My ayam lemon, the ayam ws actually crispy, quite tasty. But the lemon sauce sangat sangat sangat masam! Huhu
- Nasi ayam hainan - yang kita order dkt food court mana2 shopping center taste soo much better. In fact, yg ni taste a bit weird!

Paling kesian ialah Catz yg order nasi daging black pepper. Bila waitress hantar kitorg dh terbeliak tgk the amount of black pepper dekat nasi tu. Pastu bila catz tanya..

"Ni nasi apa?"

"Nasi goreng lada hitam" the waitress answered

"Tapi saya order nasi daging black pepper!"

"Oh! betulla nasi daging black peppper KOT. Saya yang salah cakap, hihihihi" she actually giggled okay!

Setelah Catz selak2 nasi tu dan makan sikit, she (plus all of us) were sure it was indeed nasi goreng black pepper. So Catz panggil balik that waitress..

"Rasanya ni nasi goreng black pepper la, takde daging pun"

Bole tak dat waitress (while giggling) leh jawab..

"Oh ye ke? cook salah baca kot (logik tak?). Habis macam mana? Nak tukar ke?"

It was the way she said it. In fact patutnye dia yg apologize and offer to her customer, bukan tanya dengan nada mcm tu. In fact I dont even remembered she apologized. Catz pun dah tensyen, tak tukar n nasi tu terbiar.. I je yg makan sikit, campur2 dengan my nasi kosong sbb kecewa dgn ayam lemon ku. Dengan harapan black pepper yg byk tu takkan membuatkan ku sakit perut.




*Perlu ke prove ke'black pepperan' nasi itu too this extend? Black pepper steak pun tak sampai mcm ni.. sobs!* Yes Catz, aku cilok gambar hang, heheh.



Papa pun datang join the club! Dia paling kesian sbb food tak sampai2 padahal order nasi pattaya je. Sian Papa. Last2 makan nasi campur tapau frm Gerai Pakcik Ali. Heheh. (Itu sudah minus ber points-points)




Muka kami yg awalnye ceria...



Bertukar menjadi marah dan keciwaaaaaaaa..



Yang paling tak best is i paid RM22 for Nasi+Lemon Chicken+Nasi Ayam Hainan+Sirap Bandung+Air suam.. Mahal!!!!! Kalau sedap takpelaaa..






Kadang-kadang sebab2 macam ni yang kita jadi malas nak try restaurant baru



p/s..

- what do u think? am i being tooo harsh here?

- bukan nak condemn, cuma luahan x puas hati.. hope they can improve their service/food taste.. kalau mmg dh improve bagus laaaa..

- read Catz nicer review here

6 comments:

PurPle said...

the only thing tht i notice specialnya nasi goreng special tu is the amount of oil... sungguh oily!

Mas said...

tak harsh at all... if it were me.. maybe it will be harsher.. hehehe...

Aimi Mukhlis said...

Tula masalah usahawan2 especially bumiputera me*layu sekarang. Sometimes ko wonder tak, setting restoran bukan main hebat, sekali makanan failed gila, tapi yang diusahakan tu "industri makanan" bukan "industri perabot" atau "industri hiasan dalaman".

Sometimes kena being a little bit harsh juga sebab nak kena highlight benda2 yang betul. Mcm Karam Sing Walia lah...hehe :D

Mimi said...

Purp..
Nothing special bout that! Iskk aku mmg tobat taknnak makan dah situ, dah la mahal semacam..

Mas..
Hehe, I think so too! Tapi Catz cam baik cover semua identiti kan.. so mcm kesian gak walaupun mangsa sebenar adalah kita!

Elia..
Haha u put it exactly like how i feel babe. Interior canggih semacam, tp bila kusi baby pun xde tu dh omen sbenarnye, aku yg x perasan.. heheh

Aku mmg act nak reveal nama kedai and everything, but my hubby cam baik, gambar menu tu pun dia suruh aku blurkan.. hmmm..

catz said...

AKU BAN KEDAI NI!
HAHAHHAHAHA (ketawa cam pontianak)..
aku mmg benganggggggg!
eh..komen ko tak keji pun?
tak harsh langsung pon?

Mimi said...

Catz..
Ye ke??? memula aku reveal nama kedai, pastu pakcik kata tak baik, kalau tuan punya baca, pepandaila dia paham sendiri.. hehe