Monday, March 8, 2010

Resepi Ikan Masak Lemak Cili Api - N9 Style~

First time masak lemak cili api by myself.. But of course dah amik resepi from abah and emak. Abah cerita macam mana arwah Wan selalu masak. Mak pulak bgtau kalau Mak masak camner..

Hasil nya? Hingga menjilat pinggan! hahaha..




Bahan-bahan:

Ikan (I guna ikan siakap 4 ketul, tapi xkira ikan apa, sama je resepinye)
Santan sebiji kelapa (I use santan kotak M&S kotak kuning) bahagi 2:
- Santan pekat : 3/4 kotak santan + 1 cups air
- Santan cair : 1/4 kotak santan + 2 cups air
Cili api dlm 6-7 biji, ikut tahap kepedasan.. kene turn down sket coz awisy pun makan sama ;)
Kunyit hidup sebesar ibu jari
Asam - I use kuini muda sebiji, hiris kecil2. Bole guna terung pipit or paling kurang asam gelugor..
Garam
Air - 1 kotak santan : 3 cups air

Procedures:

1. Tumbuk kunyit sampai hancur
2. Masukkan Cili ngan garam, tumbuk lagi sampai hancur
3. Masukkan santan pekat, bahan2 tumbuk, dan ikan dalam periuk, kacau sebati
4. Hidupkan api kecil, kacau selalu gulai sampai ikan dalam 1/2 masak.
** Abah kata ni untuk bg perisa meresap dalam ikan. Jangan sampai mendidih nanti santan pecah minyak
5. Masukkan santan cair, kuatkan sikit je api. Kacau selalu sampai ikan masak.
6. Lastly, masukkan asam, kacau2 sekejap n padamkan api. Siap!


Dats all.. gulai lomak cili api, original my Uwan style..



Bon Appetit & Selamat mencuba~

4 comments:

fabulous.farah said...

ouh..tak letak bawang ye?

azzamoro said...

sedapnyer. i nak try la ikut resepi u..

Mimi said...

Farah..
Nope nada. Just kunyit, cili api, and santan.

Azza..
Feel free to try. The keywords api misti mau kicik aaa! Kalau x santan akan pecah minyak n kurang kaw~

Aisyan EMC said...

Boleh guna asam gelugor instead of buha kuini?