Tuesday, March 2, 2010

Weird Sleeping Pattern - Advice Needed Please!

Any of u guys experience the same thing like us?

Awisy always go to sleep quite late, very late actually. Around 1-2am usually. We've tried everything to make him sleep, nothing successful (yet). Lately we realize that around 12++ he'll become hyperactive. Dia dh mmg active kan, ni jadi extra hyper. Like terlompat-lompat sambil jerit sekuat hati (bergema okay, sure jiran2 dengar punyela sbb dat time dah sunyi), tarik2 rambut mama n papa or cubit or cakar. Eiiiii, geram tau!

At first we tot its sugar rush.. coz adela sekali tu mmg dia makan m&m. But yesterday i did full observation. He woke up at 12pm (sbb tido lambat sure bgn lambat), then he didnot sleep at all, no nap watsoever. Usually he'll nap skejap around 5 or 6pm.. So agak2 sure malam tido awal sket kan? Hell no! At 12.30am like dat dia start la melompat2 happy bermain dengan riang ria.. huhuhu.. Dont know why! FYI last nite dia x makan any sweets or chocs or watsover, minum pun plain water je.

Actually since dalam perut lagi patern Awisy dh mmg camni, tgh2 mlm dia aktif kicking and moving.. Siang tido.. Tapi takkan la drag sampai dh 2++ years kan??



Any advice? Thanks in advance!

4 comments:

fazila said...

aira, anak aku pun akan jd hyper sblm tdo..mak aku ckp jd hyper tu signal dia dah ngantuk tp lawan mata. tatau la betul ke x hehe ;p maybe u can try to change his sleep pattern kut..just my 10cents ;)

Mimi said...

Ayu (eceh aku panggil nama 'sopan' :D), betul2 mmg 1 of the sign n mmg si awisy pakar dalam hal-hal melawan mata. Part tu yg aku tak dapat solve sampai skarang. Any idea how i should change his sleeping pattern? sbb skangni biasa la kan, aku amik dia fm baby sitter then sampai malam dia tak tido.. huhu

naza said...

ape kate by 10pm korang tutup semua lampu and jgn layan die langsung...and make sure no evening nap, bg dinner around 6.30 - 7pm..
slalu kalau gelap camtu diorang terpaksa tido..pesan la kt baby sitter jgn kasi tido byk..tak pun mmg die ade ADHD (hyperactive)..good luck babe..

Mimi said...

Babe, aku dh penah wat camtu.. konon2 nak train masa dia baby.. tapi dia end up lompat2 atas katil dlm gelap okay. selalu pun mmg kitorg switch off light.. xde effect, huhu. Maybe i should look up into this ADHD eh?