Sunday, June 13, 2010

Resepi Bergambar Beef Tortilla Wrap with Salsa

Di petang Sabtu yang hening, tatkala perut menyanyi-nyanyi kelaparan..


Teringat kepada resepi chicken wrap Verdie ;)


Terus ke dapur dan cek bahan2 dalam fridge maka terhasillah Beef Tortilla Wrap yg lazat dan senang~ Check out the recipe!

Ingredients:



Bawang besar di dadu
Daging di hiris panjang2
Olive oil
Butter
Salt and Pepper
Paprika
Rosemary
Cheese
Tomato sos, cili sos, mayonis - as sauce sebab thousand island dan bbq sauce saya sudah expired hehehe


Cara Penyediaan


Panaskan olive oil, masuk butter sket kalau suka

Masuk bawang biar sampai lembut, masukkan daging

Season/perisakan dengan garam, black pepper, paprika & rosemary (kalau takde garam je pun dah cukup :D).. Biar sampai masak

Sos, i campurkan mayonis, sos tomato, n sos cili

Spread sos pada atas tortilla. Btw tortilla ni i beli kat Cold Storage, kalau xsilap one packet ada 5 pieces, harga lebih kurang rm4..

Susun inti daging mcm dlm gambar.. I use parmesan cheese on top, but mozarella would be much better.. Kalau xde cheddar cheese pun layan gak!

Bakar dalam oven ~170 degree celcius, 10-15 mins.. Kalau 15 mins tortilla akan jadi a bit crunchy, so depends on ur taste..

To accompany the wrap I make salsa.. Just because I like fresh n crunchy veggies.. Kalau nak masukkan sekali veggies dalam wrap pun boleh, depends ;)

To make salsa we need:

Diced onion
Diced tomato
Diced cucumber
Diced green pepper (saya pakai cili hijau je)
Lemon juice (kalau xde lemon, lime or limau nipis pun sedap gak)
Coriander leaves/daun ketumbar tapi saya xde..


Mixed everything and salsa is done ;)

Hidangkan wrap with fresh salad and salsa..



This is how i have mine, for every bite i'll stuff the salsa on top.. The green leaves would become handy to hold the hot wrap ;)




Nyum nyummmm... Rasa nak buat lagi dan lagi! Papa asked me to make a second batch maknanya??? Hehehehehee..



Bon Appetit!

1 comment:

zameowy said...

Nice!!! Thnks ya... Nk buat petang ni...