Wednesday, February 9, 2011

Some Basic Things That Ive Learned

I feel guilty for neglecting this personal space of mine for such a long time. Bukan sebab tak ingat dan bukan jugak sebab terlalu busy sampai langsung tak ada masa. Sometimes i contemplate too much. I started writing something and then i stopped. Sometimes i wrote a whole entryand then decided its too personal so i keep it to myself. And my endlist list of reasons goes on and on. Malas pun salah satu lah, hehe.

Last year was a year that was full of challenge and test to us (my family). Marks an ending and new beginning at the same time. That change our live forever. Memang pahit tapi tak boleh disangkal memang ada hikmahnya. Some that we have seen right away, Subhanallah.

InsyaAllah this year will be filled with barakah, have to pray and strive for it, InsyaAllah. My final semester (yikes!!!) and the beginning of my life as Darussyifa student. 4 lectures have passed, already i learn a lot. Some I have began to practise especially for myself and my son. I apologize that i havent share anything yet, planning to but it need some homework and time. InsyaAllah someday. For the meantime, let me share a few routines that i learned n have began to implement as my daily routines:

1. Al-Fatihah 7 kali setiap kali selepas sembahyang sebelum berdoa. Al-Fatihah, ummul kitab yg sgt2 byk faedahnya. 2 hadis sahih, satu menyatakan Al-Fatihah penawar segala penyakit, dan penawar segala racun. Jadikan Al-Fatihah sebagai kepala kepada doa kita.

2. Sebelum tidur, berlunjur ke arah kiblat, baca Al-Fatihah dan surah muawwizat (3 Kul) dan niatkan sebagai pendinding. Tiup pada tapak tangan hingga habis nafas, usapkan keseluruh badan. This i do to myself and Awisy every night.

3. Ayat Kursi di baca sblm tidur dan ditiupkan ke sekeliling, mohon dilindungi harta benda dr kecurian etc.


Senangkan? Important reminder, semua itu adalah ikhtiar dan doa kita kepada Allah Taala. Penyakit dan kesembuhan terletak padanya. Yang penting mesti yakin, sabar, dan menggunakan kaedah yg betul (meminta hanya drpd Allah Taala). InsyaAllah.


Ok hv to end here, dh mlm n dh plan nak bgn awal pagi. Td plan nak tulis lain tp tup tap dh ke lain, regardless i hope some will benefit from it.

Later!

2 comments:

Mynie said...

mimi,
i think it's really cool that you're a darussyifa' student now. continue to share with us, k? thank you! :)

PurPlè said...

babe, tq for the info ;)