Thursday, May 5, 2011

Kenapa Aku Berdoa?

Baca ok? tak sampai 5 minit pun...


I am very inspired frm a hadis yg dgr masa kuliah Darussyifa..

Kisah mengenai seorg yang sakit teruk dan selalu berdoa agar Allah sembuhkan penyakitnya. Tapi penyakit dia tak sembuh2 sampailah akhirnya dia meninggal dunia.... Setelah meninggal dia dimasukkan ke syurga Firdaus, syurga yang paling tinggi. Dia hairan lalu bertanya pada malaikat, apa yang dia buat sampai layak masuk syurga tertinggi padahal amalan dia biasa2 saja?

Malaikat jawab, dia masuk syurga Firdaus sebagai balasan Allah atas kesabaran dia berdoa agar Allah sembuhkan penyakit dia semasa dia hidup. Walaupun doa dia nampak macam tak makbul di dunia, dia dapat ganjaran dia di akhirat yang jauuuuh lebih bernilai. Sebab Allah mmg dah janji setiap doa org yg beriman padaNya PASTI dia makbulkan, cuma mungkin kita yang tak tahu bila dan bagaimana..

I copied this frm my fb status chat, and modify sket.. But this is a very inspiring story sebab kadangkala memang kita akan rasa penat dan bosan berdoa bila kita rasa Allah tak makbulkan. I know cause I've been there once, and I regretted how I feel back then. Moga Allah ampunkan dosa-dosa aku. Yang penting keyakinan kita yang Allah maha mendengar dan maha mengetahui. Yakin dengan janji Allah yang akan memakbulkan doa doa kita. I'm holding to this story especially when i feel tired and frustrated.. Pasti timbul balik semangat.. Perlu doa doa doa doa dan doa lagi pada Allah, pasti takkan sia sia.. Dia pencipta kita, and we belong to Him.


Semoga Allah permudahkan kerja2 dan study kita. Semoga Allah lindungi kita dan keluarga kita di dunia dan akhirat. Semoga kita beroleh kebahagiaan di dunia dan akhirat.

Amin!


3 comments:

Mrs Noba said...

thanks for sharing! :)

Mimi said...

Mrs Noba.. Thanks for reading!

Ayl Aziz said...

terima kasih. Sangat memberi kesan. Visit my blog too:

www.adilaayl.com